Najszybsze metody jak rozpalać w piecu z podajnikiem?
Piece z podajnikiem to niezwykle wygodne, a zarazem praktyczne rozwiązanie. Dzięki nim nie musisz martwić się o regularne podkładanie opału w ciągu dnia. Gwarantują one niemalże bezobsługową pracę. Dzięki nim paliwo spalane jest również w optymalnych ilościach. Aby jednak korzystać z ich możliwości, należy dowiedzieć się, jak rozpalać w piecu z podajnikiem. Wbrew pozorom nie jest to bowiem takie oczywiste. Przeczytaj więc nasz poradnik, a w razie wątpliwości skontaktuj się z odpowiednim specjalistą.
Piec z podajnikiem ślimakowym – co musisz o nim wiedzieć?
W dzisiejszej rzeczywistości dbanie o środowisko stanowi już nie tylko dobrą wolę, ale i obowiązek każdego z nas. O ile stare kotły węglowe nie mają z tym obowiązkiem wiele wspólnego, o tyle piece z podajnikiem sprawdzają się tutaj znakomicie. Wśród rodzajów pieców z podajnikiem wyróżnia się piece z podajnikiem tłokowym i ślimakowym. W pierwszym przypadku dzięki specjalnym ustawieniom sterownik pieca kieruje jego pracą. To dobry sposób, by mieć piec automatyczny, bez konieczności sprawdzania, jaka jest temperatura pieca i tempo spalania opału. Wystarczy jedynie czasem uzupełnić jego stan, by cieszyć się optymalną dla domowników temperaturą.
Zdecydowanie częściej są spotykane podajniki ślimakowe. Nazwa wiąże się z podajnikiem, a konkretnie z umieszczonym w nim stalowym ślimakiem, przepychającym paliwo do komory spalania. Jego działanie również wiąże się z ustawieniem sterowników pieca, które kontrolują jego pracę. Sterownik pieca ułatwia jego obsługę do tego stopnia, że przez kilka kolejnych dni możemy nawet nie zaglądać do pomieszczenia z piecem. Regulowany jest tutaj np. czas podawania opału oraz optymalna temperatura pieca. W przypadku pieców z podajnikiem ślimakowym, wadą będzie możliwość zablokowania, jeśli w podajniku znajdzie się duża ilość paliwa wilgotnego. Dlatego też posiadając piec tego typu, zdecydowanie lepiej postawić na ekogroszek.
Optymalne ustawienia pieca z podajnikiem
Ustawienie parametrów pieca ma wpływ na temperaturę pomieszczeń, a więc nasz komfort cieplny. Ucząc się obsługi kotła, warto skorzystać z pomocy fachowca lub dokładnie przeczytać instrukcję, którą producent pieca ma obowiązek dołączyć do produktu. Uchroni to nas przed wieloma błędami, które możemy popełnić już na samym początku. Piece z podajnikiem znacząco różnią się bowiem od tradycyjnych pieców, co warto wiedzieć, decydując się na takie właśnie rozwiązanie.
Sterownik pieca z podajnikiem ustawia się na ogół wg trzech głównych parametrów. Będzie to czas podawania paliwa, czas przerwy oraz moc nadmuchu. To, jak działa piec, zależy od wstępnych ustawień. Optymalne ustawienia pieca ułatwią proces rozpalania kotła, ale również przyczynią się do jego prawidłowego funkcjonowania, gdy proces ten zakończy się sukcesem. Czas podawania paliwa warto ustawić więc na 5 sekund. Jest to wartość bezpieczna, pozwalająca wyregulować pozostałe ustawienia, na podstawie których działa piec. Optymalny czas przerwy wynosi z kolei 40 sekund. Moc nadmuchu nie powinna być mniejsza niż 45% ani też wyższa od 55%. Jeśli ustawimy zbyt niską moc nadmuchu, opał nie będzie spalał się ekonomicznie. Taka sytuacja grozi nawet wygaszeniem pieca. W takim przypadku proces rozpalania kotła trzeba będzie zacząć na nowo.
Jak poprawnie rozpalić piec z podajnikiem?
Rozpalanie kotła odbywa się na ogół na początku sezonu grzewczego. Działanie pieca jest tutaj jednak zupełnie inne, niż w przypadku tradycyjnych kotłów węglowych. Piece z automatycznym rozpalaniem czy podajnikiem rządzą się bowiem swoimi prawami. Jak rozpalać w piecu z podajnikiem? Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami.
Przygotowanie kotła do pracy
Pracę pieca i sam proces spalania może zaburzyć niewłaściwe przygotowanie kotła przed sezonem. Piece z podajnikiem tłokowym i ślimakowym trzeba więc dokładnie wyczyścić, począwszy od komory dolnej, skończywszy na samym podajniku. Rozpalanie pieca warto rozpocząć więc od usunięcia wszystkich zanieczyszczeń, mogących wpływać na jakość pracy urządzenia.
Przygotowanie opału
Rozpalanie kotła należy poprzedzić przygotowaniem odpowiedniej ilość ekogroszku. To właśnie nim należy zapełnić podajnik, gdyż spalanie węgla w tego rodzaju piecu nie jest ani praktyczne, ani tym bardziej ekonomiczne.
Rozpalanie pieca z podajnikiem tłokowym i ślimakowym
Po załadowaniu podajnika, należy włączyć na piecu tryb ręczny. Na ekogroszku można już umieścić rozpałkę. Może to być podpałka do grilla, ale sprawdzi się tutaj zarówno papier, jak i pellet. Pamiętaj również, by otworzyć drzwi do komory dolnego spalania. Gdy zauważysz, że opał zaczął się już spalać, można przełączyć piec na tryb automatyczny.
Rozpalanie pieca z podajnikiem – najczęstsze błędy
Największym błędem w procesie rozpalania pieca groszkowego, są nie tylko błędne parametry ustawienia pieca, ale również i napełnienie podajnika wilgotnym opałem. Taka sytuacja prowadzi do zablokowania pieca. Może ona również powodować słabszy ciąg. Ten z kolei wpływa na temperaturę ogrzewanych pomieszczeń, a więc i nasz komfort cieplny. Rozpalanie w piecu na ekogroszek musi opierać się również na dokładnym sprawdzeniu ustawień sterownika. Dolny kocioł i podajnik należy również precyzyjnie wyczyścić zarówno przed rozpoczęciem sezonu, jak i po jego zakończeniu.
Częstym błędem z zakresu obsługi pieca, jest również niewłaściwe paliwo, umieszczane w podajniku. W piecu z podajnikiem najlepiej palić ekogroszkiem. Piec rozpalać można z wykorzystaniem papieru lub też podpałki do grilla. Nie zaleca się tutaj natomiast tradycyjnego węgla, stosowanego w piecu węglowym czy drewna, spalanego w piecu kaflowym. Przed dokonaniem zakupu, warto jednak sprawdzić opinie o firmie i o sprzedawanych produktach. Na rynku jest bowiem dostępny ekogroszek niskiej jakości. Warto jednak mieć odpowiedni ekogroszek, by zapewnić sobie i domownikom komfort cieplny w mroźne zimowe dni.
Czym najlepiej rozpalić ekogroszek?
Rozpalanie kotła substancjami łatwopalnymi jest niebezpieczne i nieodpowiedzialne, o czym warto pamiętać podczas przygotowania do sezonu zimowego. Piec na ekogroszek najlepiej rozpalić niewielką ilością papieru i pelletu lub typową rozpałką do grilla.
Jak najszybciej rozpalić piec na ekogorszek?
Do rozpalania ekogroszku możesz użyć papieru, który położysz na przygotowanym opale. Włącz tryb pracy ręcznej i otwórz drzwiczki. Po rozpaleniu pieca włącz natomiast tryb automatyczny.
Jak wyciszyć piec na ekogroszek?
Piec będzie się zużywał, niezależnie od tego, jakiej jakości opał będzie w nim spalany. Smar do ekogroszku pozwala znacząco wyciszyć jego działanie.
Bardzo mądrze napisany artykuł.